Na viděnou v Lisabonu! | ohlédnutí & tipy pro osobní přípravu

13. 6. 2023

Společná příprava mladých na SDM je u konce

Naše cesta do Lisabonu nezačíná nasednutním do letadla nebo autobusu, ale kráčíme po ní už teď. To, co teď děláme a jak se na setkání (nejen) s papežem připravujeme, má velký vliv na to, jak čas v Portugalsku prožijeme a jak z něj budeme čerpat. 

V druhý červnový pátek jsme zakončili šnůru portugalských předsetkání v ostravsko-opavské diecézi, společnou informační přípravu našich mladých na Světové dny mládeže. V kostele sv. Vojtěcha v Opavě se sešla zhruba čtyřicítka mladých, kteří směřují do Lisabonu. Předali jsme si základní informace k SDM i tipy, na co se připravit. Součástí bylo také seznámení účastníků pomocí minutových otázek. Závěr jako u každého předsetkání provázela modlitba s vysláním na cestu. 

Předsetkání v kostele sv. Vojtěcha v Opavě. Foto: Jakub David

Celkem jsme z DCM navštívili 4 místa - Ostravu-Zábřeh, Český Těšín, Hlučín a Opavu, a potkali se dohromady asi se 140 mladými, z nichž někteří byli vyslání jako zástupci za celou rodinu nebo partu kamarádů. 

Předsetkání v kostele sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu, seznamovací část. Foto: Jakub David

Veronika Szotkowská, jedna z účastnic předsetkání v Českém Těšíně, napsala: „Z předsetkání odjíždím povzbuzena, plná očekávání, jaké velké věci si Bůh pro nás v Lisabonu připravil. Odnáším si nová přátelství a moc se těším, až je budu na cestě do Lisabonu, či na samotném setkání prohlubovat. Především se těším na osobní setkání s naším milujícím Bohem.“

Závěrečná modlitba v kostele v Hlučíně, seznamovací část. Foto: Jakub David

Teď je to na každém z nás

Společná informační předsetkání skončila a teď je na každém z nás, kolik úsilí vložíme do přípravy osobní. Čeká nás výběr toho správného batohu, nákup powerbanek a vybírání dárečků pro host rodiny. Nesmíme ale zapomenout i na přípravu duchovní, aby naše srdce byla otevřená opravdovému setkání. Níže přinášíme pár tipů, kde se inspirovat & na co nezapomenout. 

PRAKTICKÁ PŘÍPRAVA
Doporučení, co si vzít s sebou, najdeš TADY
Chceš v davu reprezentovat svou zemi? Pořiď si české SDM tričko - ale nejpozději do 18. června. 

Nejsi si jistý, jak to bude probíhat na místě? Mrkni na program SDM nebo Dnů v diecézi, informace k ubytování nebo stravování
Hodit se může i seznam důležitých kontaktů a míst. 

DUCHOVNÍ PŘÍPRAVA
Pro přípravu po duchovní stránce doporučujeme oficiální katecheze RISE UP!, které vychází co 14 dní spolu s úvodem jednoho z českých biskupů. Je v nich prostor pro osobní reflexi i rozjímání nad biblickým textem. Katechezi použij třeba ve spolču, přestože ne všichni jedete na SDM – témata jsou aktuální pro každého mladého člověka. 

Jednoduchým nástrojem pro „každodenní použití“ je oficiální modlitba SDM 2023. Zahrň ji do každodenního osobního času s Bohem, nebo se domluvte na společný čas i s kamarády a podporujte se ve vytrvalosti. 
v papírové podobě jich ještě stále máme dost na DCM v Ostravě, rádi pošleme - stačí se ozvat. 

DCM Ostrava