"Takový" BISCUP 2022

14. 12. 2022

Z pohledu člena přípravného týmu.

Listopad. Jeho dny jsme v Opavě prožívali zahaleni do příjemných podzimních teplot. A pak to přišlo. Pár vloček a zima. Co zima, pěkný mrazík to byl. Ještě že nám organizátoři ve zvacím mailu připomněli sbalit si i teplé oblečení. S červenými nosy a zmrzlýma rukama jsme v teplotách kolem 0 °C pendlovali mezi několika budovami. Ubytování, jídelnu, prostory pro odpočinek a společný čas v teple nám poskytlo Mendelovo gymnázium. Tam jsme s také v sobotu mohli dle libosti a s ohledem na kapacitu rozdělit do místností určených k nejrůznějším workshopům zaměřených na modlitbu, kreativitu, hledání svého povolání, způsobu pomoci druhým nebo třeba přípravu oblíbené kávy.

K navštíveným opavským chrámům patřily kostel sv. Vojtěcha a konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie. Tam na nás teplo přinejmenším padalo z Jeho výšin. Dalším místem, kde jsme mohli díky zapůjčeným topidlům trávit čas všichni pohromadě a bez mrazu za nehty, byl (dnes odsvěcený) kostel sv. Václava. Na onom nádherném místě jsme tancovali, smáli se, adorovali, naslouchali Jemu i slovům vzácných hostů, modlili se, plakali, zpívali, hráli, chválili, sbírali odvahu a odevzdávali se Pánu. Všechno s myšlenkou na motto setkání: „Maria se vydala na cestu a spěchala.“ (Lk 1,39)

Jo, takhle můžu vyprávět slovy. Anebo dát na sobě znát.

Byl takový. Vlastně to začalo a skončilo. Táhlé přípravy, trochu nestíhání, takhle to nepůjde, problémky, už se to blíží... Najednou je tady – pár stovek mladých, krásných, toužících lidí – a už je pryč. Je po něm. Je po něm tak, že akorát stačím říct: „Byl prostě TAKOVÝ. (pokrčení rameny) A jsem vděčná. Opravdu moc.“ Zase to skrze nás pošéfoval. Zase On.

Taková sprcha prožitků to byla, v těch mínusech fakt studená. Ale po studené je vždycky dobře, teplo. Odhodlat se k natočení kohoutku na modrou, odhodlat se Jemu odevzdat. Zabalit se do teplého oblečení, nechat se obejmout Láskou. Rozproudit krev, být zapálen pro žití.

Tak šťastnou cestu. Spěchej a mysli, ale nerozmýšlej dlouho. Jen nepromarni. 

Anna-Marie Kosterová, členka přípravného týmu

PS: „Čas vstát je právě teď! Rychle vstaňme! A jako Maria nesme Ježíše v sobě, abychom ho sdělovali všem! V tomto překrásném období svého života jděte dál, neodkládejte, co ve vás může Duch vykonat! Ze srdce žehnám vašim snům a vašim krokům.”

papež František
(úryvek z Poselství papeže Františka ke 37. Světovému dni mládeže)