Duchovní příprava na SDM v Lisabonu: Vstaň!

1. 3. 2023

Od první postní neděle (26. 2.) mají mladí možnost začít duchovní přípravu na Světové dny mládeže, které proběhnou v první polovině srpna tohoto roku v Lisabonu. Mottem, které bude celé setkání provázet, je biblický verš: „Maria se vydala na cestu a spěchala.“ (Lk 1, 39)

Duchovní příprava si klade za cíl vést mladé k tomu, aby se připravovali na dobré prožití Světových dnů mládeže, které má být pro účastníky vyvrcholením této pouti, na kterou se vydávají již nyní. Příprava je rovněž pro mladé prostorem k duchovnímu růstu a skrze duchovní podněty se mohou učit hledat své osobní povolání, odpovídat na příležitosti a jednat.

Od výzvy “Vstaň!” (Rise up!), která je hlavní myšlenkou několika posledních Světových dnů mládeže, se odvíjejí i katecheze, které tvoří nosnou loď duchovní přípravy na společné setkání v létě tohoto roku. Deset katechezí, které připravili portugalští organizátoři speciálně pro účely letošního setkání, vyzývají mladé k tomu, aby “vstali a vydali se na svou cestu”, aby řekli Bohu své ano, přijali jeho Ducha, nechali se uzdravit, následovali Krista, otevřeli se světu a žili život s Bohem.

Každá z katechezí je složená z pracovního listu a textu v animátorské příručce s doplňujícími informacemi a aktivitami, které jsou určené nejen pro společenství mladých, ale lze je vypracovávat i samostatně. S každou katechezí vyjde také krátké video, ve kterém diecézní biskupové budou o jednotlivých tématech promlouvat. První video bylo zveřejněno již o první neděli postní, v kterém českobudějovický pomocný biskup a člen Rady pro pastoraci mládeže Mons. Pavel Posád nabídnul zamyšlení právě nad tématem: „Vstaň a vyjdi na cestu!“.

Všechny katecheze a videa budou postupně každých 14 dní zveřejňovány na webu svetovednymladeze.cz, na sociálních sítích: Instagram a facebook a také na YouTube. Další možností, jak se duchovně připravit a jak podpořit přípravy tohoto celosvětového setkání mládeže, může být modlitba za toto setkání, která je k dispozici zde. Modlitbu je možné vytisknout a dát k dispozici do kostelů a farních společenství.

Sekce pro mládež